Oświadczenie prezesa KS Archers Bydgoszcz ws. odwołania finału rozgrywek PLFA 2019

W związku z informacją o odwołaniu XIV Superfinału Polskiej Ligi Futbolu Amerykańskiego, Zarząd Klubu Sportowego Archers Bydgoszcz oświadcza, że w pełni popiera działania władz Związku Sportowego Polski Związek Futbolu Amerykańskiego dotyczące zawieszenia rozgrywek Topligi PLFA w celu wyjaśnienia powstałych wątpliwości i nieprawidłowości.

W związku z uzyskiwanymi w sezonie 2019 wynikami sportowymi i pojawieniem się szansy walki o najwyższe laury w Polskiej Lidze Futbolu Amerykańskiego, Zarząd i sztab trenerski klubu od połowy maja br. prowadzili starania o wzmocnienie składu drużyny na ostatnie mecze sezonu, w tym fazę playoff. Chęć gry w drużynie Archers wyraziło kilkunastu zawodników, którzy uprzednio zakończyli swoje występy w innych rozgrywkach ligowych w Polsce. Zawodnicy ci rozwiązali umowy ze swoimi dotychczasowymi klubami, podpisali umowy o współpracy z Archers Bydgoszcz i na tej podstawie zostali zgłoszeni do rozgrywek Topligi w sezonie 2019 przed upływem terminu możliwości rejestracji nowych zawodników.

Z niejasnych przyczyn, części tych zawodników odmówiono rejestracji lub bezpośrednio po rejestracji zostali oni wyrejestrowani przez osoby zarządzające panelem rejestracyjnym, bez wiedzy i zgody KS Archers Bydgoszcz. Klub Sportowy Archers Bydgoszcz stał na stanowisku, że w związku z faktem prawidłowego ich zgłoszenia zawodnicy ci są uprawnieni do reprezentowania Klubu w meczu półfinałowym z Vilnius Iron Wolves, który na boisku zakończył się zwycięstwem naszej drużyny 34:0. W trakcie meczu i po jego zakończeniu Zarząd Klubu otrzymał informację ze strony klubu Warsaw Eagles, że będą oni wnioskowali o ukaranie drużyny Bydgoszcz Archers walkowerem za wystawienie rzekomo nieuprawnionych zawodników.

W alternatywnym scenariuszu, klub Warsaw Eagles wyraził chęć rozegrania Superfinału z Archers Bydgoszcz bez udziału nowozarejestrowanych zawodników oraz trenera głównego Archers. Doszło w ten sposób do bezprecedensowej sytuacji, w której jeden klub miałby uznaniowo wybierać, z którymi zawodnikami i trenerami innego klubu chce grać, a z którymi nie, i na takie rozwiązanie KS Bydgoszcz Archers nie wyraził zgody.

Wskutek tych działań, aż do dnia 15 lipca nie było wiadome, czy drużyna Archers Bydgoszcz po zwycięstwie w półfinale rozgrywek z Vilnius Iron Wolves zostanie dopuszczona do gry w Superfinale, jednocześnie będąc jedyną drużyną, która do tego meczu byłaby gotowa przystąpić.

Jednocześnie, Zarząd Klubu deklaruje chęć i gotowość współpracy ze wszystkimi podmiotami, które mają na sercu dobro futbolu amerykańskiego w Polsce.

W imieniu Zarządu Klubu,

Maciej Kalinowski Prezes KS Bydgoszcz Archers